20200217_090542.jpg
Catarina Källman, Marie Jensen, Alice Borg och Silva Svensson på Bi-Vent.

Bi-Vent sticker ut i installationsbranschen

Bygg- och installationsbranschen är sedan länge mansdominerad och i Instalco är andelen kvinnor drygt fem procent. Skånebaserade Bi-Vent sticker dock ut där hälften av tjänstemännen är kvinnor.

Mönstret är detsamma i de flesta av Instalcos 75-tal dotterbolag. Ekonomi och HR bemannas nästan uteslutande av kvinnliga tjänstemän medan det bland montörer bara finns ett fåtal kvinnor. På Instalcobolaget Bi-Vent ser det helt annorlunda ut.

– Det som är lite unikt hos oss är att vi har kvinnor som projektledare, entreprenadchef och servicechef, det är inte vanligt. När vi har sökt folk har vi framhållit att vi gärna ser sökande av båda könen och vi har alltid anställd den mest lämpade oavsett kön, säger Åsa Süllmann, HR-ansvarig på Bi-Vent.

Åtta av de 16 tjänstemännen på Bi-vent är kvinnor i positionerna ekonomichef, ekonomiassistent, HR-ansvarig, entreprenadchef, projektadministratör, projektledare och servicechef. Kvinnliga montörer har man dock inte på Bi-Vent.

– Det är väldigt tydligt att det blir en bra dynamik i gruppen när det är en mix av kvinnor och män, säger Åsa Süllmann.

– Jag tror att det har sökt sig fler kvinnor till Bi-Vent efterhand just eftersom det redan varit en del kvinnliga anställda här, det är en trygghet för många. Bland vår personal finns det en tradition och anda att vi jobbar bäst tillsammans om vi är både kvinnor och män.