ess-campus.jpg
ESS kommer att bli en mötesplats för forskare från hela världen. Visualisering: Henning Larsen Architects/COBE/SLA.

Bi-Vent får uppdrag vid forskningsanläggningen ESS

Instalcobolagen Rörläggaren och Bi-Vent har fått i uppdrag att utföra ventilations- och rörinstallationer vid forskningsanläggningen ESS campusområde. Uppdraget åt Skanska ska inledas under 2019 och har ett ordervärde på 40 miljoner.

Den flervetenskapliga forskningsanläggningen ESS i Lund kommer när den är i drift 2023 att ha världens mest kraftfulla neutronkälla. Det skapar nya möjligheter for forskning inom bland annat miljö, hälsa, läkemedel och energi där forskare kan studera olika material och deras struktur på ett sätt som inte varit möjligt tidigare.

I höstas inleddes bygget av ESS Campus som består av tre byggnader med kontor, laboratorier och verkstäder innehållande 450 arbetsplatser på totalt 18 000 kvadratmeter. Rörläggaren och Bi-Vent kommer att installera VS och ventilation i flertalet av byggnaderna.

- ESS är ett prestigeprojekt och campusområdet kommer att bli en mötesplats för forskare från hela världen inom många olika forskningsområden, säger Tomas Engström, Vd för Bi-Vent i Helsingborg.

Rörläggaren och ORAB har sedan tidigare omfattande installationsuppdrag vid ESS.

- Självklart är vi stolta att får nya uppdrag vid ESS. Extra roligt är det att Bi-Vent som ytterligare ett Instalcobolag också är med i bygget av ESS, säger Richard Olsson, Vd på Rörläggaren i Malmö.

ESS har som mål att certifiera enligt miljöklassningssystemet BREEAM på nivå Outstanding. Rörläggarens och Bi-Vents uppdrag som inleds under 2019 ska vara slutfört i slutet av 2020.